Iğdır’da Yabani Kuşkonmaza TÜBİTAK Desteği
IĞDIR: Iğdır Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından, Aras nehri yatağında yetişen ve bölge halkı tarafından sevilerek tüketilen yabani kuşkonmazlarla ilgili proje TÜBİTAK tarafından desteğe layık görüldü.
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Eren Özden tarafından TÜBİTAK'a başvurusu yapılan "Iğdır Bölgesindeki Yabani Kuşkonmazların Biyoaktif Bileşik İçeriği, Antioksidan Aktivitesi ve Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi" başlıklı proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Özden'in yaptığı projede, Iğdır Üniversitesi öğretim üyeleri; Dr. Öğr. Üyesi Kaan Hürkan, Dr. Öğr. Üyesi Adnan Aydın ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Nuri Atalar da görev alıyor.
Projeyle ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Özden; kuşkonmazın protein açısından zengin, kalori ve karbonhidrat bakımından düşük bir besin kaynağı olduğunu, aynı zamanda potasyum, folat, A, C, K ve B vitaminleri açısından zengin bir kaynak olduğunu belirtirken, doğada yabani olarak yetişen kuşkonmazlarda ise bu besinsel içeriklerin daha yüksek bulunacağını umduklarını ifade etti.
"Üretimde bölge halkının önü açılacak"
Dr. Öğr. Üyesi Özden; TÜBİTAK tarafından kabul edilen bu proje ile hem doğal kuşkonmazların besinsel içeriği belirlenerek bölge halkının üretimde önünün açılması hem de serin iklim sebzelerinde yerli çeşit sayısının az olduğu ülkemizde yeni kuşkonmaz çeşitlerinin geliştirilmesiyle çeşit sayısının artırılmasının planlandığını dile getirdi.
Kent Yaşam Gazetesi