Iğdır Kayısısını Tadan Şaşırıyor
Iğdırlılar Sosyal Dayanışma Ve Kültür Derneği Başkanı Celal Karaali’nin katıldığı bir televizyon programına getirdiği Iğdır Kayısısı büyük beğeni topladı. Program sunucularından Mahsun Karakuş tepkisini ‘’Böyle bir lezzet yok’’ diyerek dile getirdi.
TE 60 TV’de yayınlanan Mahsun Karakuş ve Amine Ergen Show’un bu haftaki konukları Ağrılı İş İnsanı Sakarya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sakarya ve Iğdırlılar Sosyal Dayanışma Ve Kültür Derneği Başkanı Celal Karaali oldu. Mahsun Karakuş ve Amine Ergen’in söylediği türkülerle renklenen programa Iğdır Kayısısı damga vurdu. Stüdyoda bulunanlara ikram etmek ve memleketinin meyvesini tanıtmak isteyen Karaali yanında Iğdır Kayısısı getirdi. Kayısıyı inceleyen Amine Ergen şahane göründüklerini belirtti. Programın reklam arasında hediye sepetinde yer alan kayısıdan tadanlar mest oldu.
BİLİNMEYEN LEZZET
Reklam arasının ardından program sunucularından Mahsun Karakuş, tadına baktığı kayısı hakkında ‘’Böyle bir lezzet yok vallahi. Iğdır’da böyle bir lezzetin var olduğunu bilmiyordum’’ dedi. Karaali ise Iğdır kayısısının sofralık kayısı olarak bir numara olduğundan bahsederek, ‘’ Iğdır iklimi bakımından önemli bir noktada yer alıyor. İklimin verdiği bir lezzet var kayısımızda. Zaten tadınca bunu daha iyi anlıyorsunuz. Herkesin muhakkak Iğdır kayısısını bir gün tatmasını isterim. Türkiye’de güneşin doğduğu ilk şehir olan Iğdırımız, Kars Ardahan Iğdır üçlüsünün bir parçasıdır. Aynı zamanda üç ülkeye sınır tek ildir’’ dedi.
IĞDIRLILARIN İSTANBUL’DAKİ ADRESİYİZ
Küçükçekmece’ye bağlı Sefaköy’de yer alan Iğdırlılar Derneği’nin İstanbul’da yaşayan Iğdırlıların çatı adresi durumuna geldiğini belirten Karaali, ‘’Daha birçok derneğimiz var ama biz gerçekten İstanbul’da Iğdırlıların çatı adresi olarak yola çıktık. Bu özveriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dernek merkezimiz Sefaköy’de ve 27 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Iğdır’da tarım arazilerimiz çok elverişli lakin uygulanan tarım politikaları bazı özelliklerin kaybedilmesine sebebiyet verdi. Mesela önceden Iğdır’da pamuk yetiştirilirdi. Doğu Anadolu’nun çukur ovası konumundaydı. Gitgide bu özelliğini kaybetti. Iğdır’da toprak eğer kuralına göre ekilip, biçilirse aynı zamanda buğday ambarıdır. Verimli bir bölgedir. Tuzluca ilçesinde Tuz Dağ’ımız mevcuttur. Buradan çıkan kaya tuzları yıllardır vatandaşlarımızın sofrasında yerini alıyor’’ diye konuştu.
‘’KORONA VİRÜS EKONOMİYİ ÇOK ETKİLEDİ’’
Programın diğer konuğu Sakarya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sakarya ise korona virüs döneminde ekonominin sektörleri etkilediğini vurguladı. Özellikle inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde yüzde 20’lik bir paya olduğunu belirten Sakarya, ‘’Salgın hastalık dünya ekonomisini ve akabinde bizleri gerçekten çok etkiledi. Normalleşme süreci ile birlikte daha iyiye gidiyoruz ama tabi henüz eskisi gibi değil. Neyse ki Türkiye’de Sağlık Bakanımız bu durumu güzel idare etti. Sağlık alanında çok geliştiğimizi pandemi döneminde net bir şekilde gösterdik. Diğer ülkeler maske bulamazken, biz birçok ülkeye maske gönderdik. Yardımlarda bulunduk. Bu taktir edilesi bir durum’’ dedi. Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması konusunda da konuşan Sakarya, ‘’ Bizim bir sloganımız vardı. Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın. Beyazıt meydanlarında bizzat ben kendim çok bulundum. Mücadele ettik. Sonunda yeniden cami oldu. Hayırlı olsun. Çok mutlu olduk’’ dedi.
Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM