Iğdırlı olup İstanbul’da ikamet eden, güzel kalemin sahibi bir yazar TV programcısı Musa DEDEİ. Tahran üniversitesi mezunu yazarımızın Ateşte Açan Çiçekler, Kırık Gül, Cennete Giden Yol Namaz, Safiye isimli yayınlanmış eserlerinin yanında şairliği de var. Onu mütevazılığı, sosyal ve kültürel faaliyetleri, kaleminin doğruluğu ile biliyoruz.
Yazar Musa Dedei ,” Ateşte Açan Çiçekler-“ romanında “Yıkılan bir ailenin dramını ve darmadağın olan babanın yeniden ailesini bir araya getirmek için ortaya koyduğu çabası anlatılmaktadır. Toplum da gittikçe yaygınlaşan boşanma vakalarından birine ışık tutarak boşanma ile ortada kalan iki çocuğun anne ve babanın vermiş olduğu mücadele, bozulan psikoloji, yıkılan hayaller, büyük şehrin zorluğu ve kolaylığı, kaybolmayan dostluklar, mutluluklar, gözyaşları acılar her şey bu romanda. Zaman zaman okuyucu üzülecek, duygusallaşacak bazen de mutlu olacak kendinden yaşantısından ,çevresinden bir şeyler bulacaktır. Özellikle romanda İstanbul un semtleri tarihi yerleri güzel bir tasvirle anlatılmıştır. Okumaya değer bir roman hemşerimiz Musa Dedei beyi kutluyoruz.“
Musa Dedei’nin Iğdırla ilgili görüşleri ise şöyle” Iğdır’da edebiyat sanatını tanıtma ve sevdirme çalışmaları yapıldığını biliyorum, ancak, uzaktan izleme şansım olmuştur. Iğdır bir kültür şehridir, nasıl diye sorarsanız; yaşayanların bir kısmı Azerbaycan, bir kısmı ise İran kültüründen gelen Türk soyundan olan bir halkın evlatlarıyız. Tarihlere destan yazan bir nesilden geliyoruz. Iğdır, ülkemize bir çok değer kazandırmış bir ildir. Öyleyse, böyle değerleri ve çok değerli eserler kazandıranları yüzeye, yani ön saflara çıkarmak gerekir. Örneğin, her yıl belirli bir günde Iğdırlı sanat ve kültürle uğraşan üstatlarımızı bir araya getirip hem etkinlik hem de toplantılar düzenlenmelidir. Bu bir sene içerisinde sanat ve kültürel olarak nasıl bir çalışmaları olduğunu ve yazmış oldukları eserlerini tanıtmalı ve tanıttırılmalıdır. Maalesef benim gözlemlediğim kadar ki! Bunu bazı yazar ve şair arkadaşlarımda ara ara dile getiriyorlar, Iğdır’da yapılan etkinlikler de Iğdır’lı şair, yazar pek görülmemektedir. Olsa da parmakların sayısını doldurmayacak kadardır. Halbuki böyle etkinliklerin ev sahipliğini Iğdırlı sanatçılar yapmalı ve salonun yarısı onlarla dolmalıdır. Mesela, yerel gazete, dergi sosyal medya ve Iğdır’ımızın şu an aktif olan Iğdır FM radyosundan neden faydalanılmasın? Aynı şey, ülkemizin her tarafında da geçerlidir. Böyle önemli vesileler kullanılmazsa kültür ve sanatta geri kalırız veya hissettirmeyecek kadar yavaş ilerleriz, yavaşladığını da görüyorum. Benim hedefim de ilk olarak büyük üstatlarımızın vesilesiyle Iğdır’lı şair ve Yazarları bir araya toplamaktır. Bunu da İstanbul da yaşayan üstatlarımızla beraber ilk adımı attık sık sık toplantılar düzenlemekte ciddi istişareler yapmaktayız. Geçen yıl üç günlük program için Iğdır’a davet edilmiştim. Programımın dışında, sağ olsun sayın Av. Nahide Ova öncülüğünde bir toplantı ayarlandı. Daha önce de sayın, Nahide Ova ile düzenlemiş olduğum Şairin Dili programında konuğum olmuştu. Iğdır halkının, sanat ve kültüre vermiş olduğu önemi hakkında konuşmuştuk. Bu toplantıda, Iğdır’ımızın değerli şahsiyetleri olan Şair ve Yazarları ile tanıştım. Orada gözlemlediğim en önemli konu, bir araya gelememe ve kültür sanata ciddi olarak yaklaşılamamaktı, yani ciddi bir tanıtma eksikliği vardı. Çünkü, ellerinde imkanları çok azdı. Mesela haklı olarak bir kültür evi istiyorlar. Bu da birlik ve beraberlikle olur. İmkânları kadarıyla Iğdır’ımızı tanıtmaya çalışıyorlar, buradan teşekkürlerimi, saygı ve sevgilerimi gönderiyorum
Yazar Musa Dedei romanı “Ateşte Açan Çiçekler “kitabını Serdar Ünsal’a hediye etti. Araştırmacı Yazar Serdar Ünsal ‘da romanı “Yüreğim İrevan’da kaldı “romanının Musa Dedei’ye hediye ederek Araştırmacı yazar Ziya Zakir Acar ile birlikte edebiyat Iğdır kültürü üzerine sohbet ettiler.