Ermenistan'da bulunan Metsamor Nükleer Santrali'nin Türkiye'nin Iğdır il sınırına 16 kilometre uzaklıkta yer alan ve Ermenistan'ın Metsamor ilçesinde bulunan Mestamor Nükleer Santralini'nin yol açabileceği tehlikeleri ele alan 'Metsamor Nükleer Santrali: Kapımızdaki Tehdit' konulu çevrimiçi toplantı yapıldı.
Toplantıya Iğdır’dan araştırmacı gazeteci yazar Serdar Ünsal ve aile hekimi Dr.Mehmet Kum, katılarak medsamor nükleer santralının Iğdır’da ki zararlarını etkilerini anlattılar.
Konuşmacılar 1977 yılında Çernobil Nükleer Santrali ile aynı dönemde yapılan ve 1988 yılında meydana gelen Ermenistan depremi nedeniyle kapatılan santralin, 1993 yılından bu yana faaliyetlerine yeniden devam etmeye başlaması bölge halkını tehdit etmeye devam ettiğini vurguladılar.
Ermenistan’dan katılan aktivist Anna,da tehlikenin boyutlarına vurgu yaparak maalesef Ermenistan halkının tehlikenin farkında olmadığını ,Ermenistan hükümetinin de santralı kapatma niyetinde olmadığını vurgulayarak galiba Rusya bu santralın kapatılmasını istemiyor ve Türkiye’ye karşı bir koz olarak kullanıyor.”dedi.
Anna, bütün sivil toplum örgütleri santralın kapatılması için birlik olmalı vurgusu yaptı.
Bu tehdidin ortadan kalkması için bir araya gelen birçok akademisyen, siyasetçi, sağlıkçı ve gazeteci, Metsamor Nükleer Santrali'nin bir an önce kapatılması için tek ses oldular. Metsamor Nükleer Santrali'nin kapatılmamasının yeni bir 'Çernobil Faciası'na yol açabileceğine dikkat çekilen toplantıda dünya ülkelerinin santralin kapatılması için en kısa sürede çalışmalara başlaması gerektiğine vurgu yapıldı.
Özellikle Metsamor Nükleer Santrali'nden Aras Nehri'ne dökülen kimyasal atıkların zehir saçtığını belirten katılımcılar Ermenistan'a, santralin faaliyetlerini bir an önce durdurması için çağrıda bulunarak bu santral Ermenistan,Türkiye,İran,Azerbaycan halkını tehdit ediyor.dediler.
Moderatör Belen Burçak Kılıç'ın öncülüğünde gerçekleştirilen çevrimiçi toplantıya Nükleer Fizik Profesörü Pof. Dr. Hayrettin Kılıç, Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Iğdır Aile Sağlığı Hekimi Mehmet Kum, Gazeteci-Yazar Serdar Ünsal ,Iğdır İl Dernek Başkanı Av. Öztürk Altuntaş 'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve aktivist katılım sağladı. Toplantının sonunda katılımcılar Metsamor Nükleer Santrali'nin basite alınmayacak kadar önemli bir konu olduğunu hatırlatarak toplantıyı noktaladılar.
Gazeteci Serdar Ünsal,konuşmasında ” Metsamor’un etkileri de 15 yıldan fazladır görülüyor. Kadınlar hamile kalamıyor. Düşük doğumlar oluyor. Özürlü doğumlar var. Hayvanlarda sakat özürlü doğum sebze ve meyvelerde büyük değişim var Bütün dünya bu konuda ayağa kalkmalıdır.
İşte ,yanı başımız da ki patlamaya hazır pimi çekilmiş saatli bir bomba olan Metsamor nükleer santralinin durumunu size anlatmaya çalıştım sizlerde çevrenize anlatınız,tehlikeyi anlatın..Bütün sivil toplum kuruluşları birlik olup santralın kapatılması için ses yükseltmelidir.Çünkü Ermenistandaki Medzomor Nükleer Santralı Halkın Korkulu Rüyası Oldu. Bugüne kadar 150 kez arızalanan Metzamor, havayı ve suyu tehdit ediyor. Bir sızıntıda başta Iğdır olmak üzere, Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum illeri etkilenecek. Aynı zamanda fay hattı üzerinde bulunan nükleer santral, olası bir depremde büyük bir felaketi de beraberinde getirecek. Ermenistan,Azerbaycan ,Gürcistan,İran Türkiye de bir Çernobil felaketi yaşanacak”dedi.
Tarihin en büyük nükleer felaketlerinden Çernobil ile aynı tarihte 1977’de yapılan ve Iğdır’a 16 kilometre uzaklıktaki Ermenistan Metsamor Nükleer Santrali’ne karşı uluslararası kuruluşların tehlike uyarıları sürüyor.1988 yılında yaşanan depremde ciddi derecede zarar görerek uzun süre kullanım dışı kaldıktan sonra 1995 yılında Ermenistan’ın enerji ihtiyacını gerekçe göstererek yeniden üretime geçirilen santral günümüz koşullarında tüm tehlikelere rağmen ısrarla faaliyetine devam ettiriliyor.