Gecede, Iğdır Valisi Ercan Turan, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, TÜMKİAD Başkanı Nihat Tanrıkulu, Celali Vakfı Başkanı Cafer Kılıç, MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy, CHP Küçükçekmece Belediyesi meclis üyeleri Yahya Yılmaztekin ve Nurettin Acar, Avcılar Belediyesi meclis üyesi Fahrettin Tuncay, AK Parti Küçükçekmece Belediyesi meclis üyesi Cengiz Kızıldağ İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu, 1855 Kars Vakfı Başkanı Kamil Salduz, Kars Kafkas Dernekler Federasyonu Başkanı Oruç Oymak ve Yönetim Kurulu, İfaspor Başkanı Berkan Tar, Kars Arpaçay Kardeştepe Köyü Dernek Başkanı Harun Ocak, Kakaç Köyü Dernek Başkanı Vural Papakçı, Esenyurt Iğdırlılar Derneği Başkanı Ali Sakar, Darıca Iğdır Tuzluca ve köyleri Dernek Başkanı Kahraman Akdemir’in yanı sıra sadece Iğdır’dan değil, doğu illerinden de birçok STK yöneticisinin de katıldığı etkinliğe 500’ü aşkın davetli katıldı.
CAFER YILDIRIM’LA BİR ADIM DAHA İLERİ
Iğdırlılar Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, yeni dönemde Cafer Yıldırım başkanlığında kadın kollarını daha aktif hale getirdi ve Hülya Karaali başkanlığında kadın kolu yıl içerisinde çok sayıda etkinliğe imza attı. Kutlama ve dayanışma amacıyla gerçekleştirilen gece öncesi Yıldırım ve yönetim kurulundan bazı isimler önce Iğdır’a giderek Iğdır valisini ve ilçe belediye başkanlarını, ilçe kaymakamlarını davet etti. Heyetin ikinci durağı ise Ankara oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde özellikle Iğdırlı milletvekilleriyle bir araya gelen dernek heyeti, birçok milletvekili ve bürokratlarla da temaslarda bulunmaya başlayarak Iğdırlıların sesini siyaset ve bürokraside daha yüksek sesle duyurmaya başladı.
Katılımın yoğun olduğu özel gecede Kardeşlik Destanı bünyesinde hizmet veren Kafkas dans grubu performans sergilerken, Azerice ve Kürtçe ezgilerle zenginleştirilen yöresel müzikler büyük beğeni topladı. Müziklerle dans eden halay çeken davetliler, coşkulu kutlamalarla kurtuluş gününün anlam ve önemini unutulmaz bir şekilde yaşadılar.
GECEYİ KARAALİ SUNDU
Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Karaali’nin sunuculuğunu yaptığı etkinlikte çok önemli mesajlar verildi. Gecede Iğdır’ın tarihi mirasını ve kültürel zenginliğini bir kez daha vurgulayarak hemşerilik bağları güçlendirildi.
VALİ TURAN YİNE YALNIZ BIRAKMADI
Son dönemlerde Iğdır’da görev yapan en hareketli ve aktif vali olarak gösterilen Iğdır Valisi Ercan Turan da davete icabet ederek Iğdırlılarla bir araya geldi. Iğdır’da yapılanlar hakkında verdiği önemli bilgiler başta Iğdırlılar olmak üzere tüm bölge insanları tarafından ilgiyle takip edildi. Zengezur Koridoru ve ticaret yollarıyla ilgili önemli bilgiler veren Turan, “Iğdır çok kısa süre sonra tarımın, turizmin ve lojistiğin merkezi haline gelecek ve 250 bin civarında olan nüfusu birkaç katına çok hızlı şekilde çıkacak.” dedi.
GECE SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI İLE BAŞLADI
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan gecede açılış konuşmasını yapan Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Karaali, “İyi ki böyle bir etkinlik yapmışız. İyi ki her yıl olduğu gibi bu yıl hem ata topraklarımızın düşman işgalinden kurtuluşunu kutluyoruz.
KARAALİ: DERNEĞİMİZ IĞDIR’IN ÇATI STK’SI OLDU
Programın sunuculuğunu da yapan Karaali şunları söyledi;
“Sayın valimizin ve dostlarımızın bilgilenmesi için söylüyorum: Derneğimiz 2010 yılında kuruldu ve geçmiş 14 yıldır İstanbul'da Iğdırlıların çatı adresi olmaya ve onların sesi olmaya gayret ettik. 2010 yılından bu yana her yıl bir dayanışma gecesi düzenledik. Daha sonraları, Iğdır'ın düşman işgalinden kurtuluşuyla ilgili etkinlikler, programlar gerçekleştirdik. Yani, sayın valim, derneğimiz kurulduğu 2010'dan beri bir STK sorumluluğuyla hareket ederek Iğdır'ın tanınması, sorunlarının dile getirilmesi ve İstanbul’daki Iğdırlıların dayanışması ve kaynaşması adına bir çatı oluşturduk” dedi
BAŞKAN YILDIRIM: EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM
“Sayın değerli protokol ve kıymetli hemşerilerim,
Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. 104 yıl önce Iğdır'ı bize yurt yapan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyorum. 2010 yılında kurulan derneğimiz, imkânları dâhilinde eğitim, işsizlikle mücadele ve maddi-manevi yardım alanlarında faaliyet göstermektedir. Bu nedenle, bu geceyi tertip eden değerli arkadaşlarıma da içtenlikle teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.
Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı; son günlerde, Iğdırsporumuz gündemimizi belirliyor. Iğdırın tüm kesimlerinin buluştuğu siyaset üstü bir heyacan yaratan Iğdırspor’umuzu bugünlere taşıyan değerli milletvekilimiz Cantürk Alagöz’e ayrıca teşekkür ediyorum. Kendisi, gecemizin ana sponsoru olarak büyük destek sağlamıştır. Şahsınızda kendisine de buradan selamımı göndermek istiyorum” dedi.
METİN YILDIRIM: ÜÇ TARİH BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Düzenlenen kurtuluşu kutlamak ve dayanışma gecesinde günün anlamına yönelik bir sunum gerçekleştiren tarihçi Metin Yıldırım, hazırladığı videoyla tarihten örnekler verirken Iğdır’ın fırsatlarına ve karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çekti.
O gün kurşun atan, o gün emek veren kim varsa hepsini minnetle anıyoruz diyen Yıldırım şunlara değindi;
“1828’deki Türkmençay Antlaşması ile elimizden çıkan Iğdır, 1920’deki Gümrü Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları içine katıldı. Nihayet, 14 Kasım’da düşman işgalinden kurtarıldı.
Bu üç tarih, bizim için büyük önem taşır. Iğdır, Gümrü Antlaşması’yla ebediyen Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yer aldı ve güzel Iğdır’ımız daima bizim kalacaktır.”
ÇAYKARA: VALLAHİ BEN IĞDIRLILARDAN RAZIYIM
Geceye katılan Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara da kısa bir konuşma yaptı. Çaykara,
“Malum, cuma, cumartesi ve pazar denince nikâh törenleri gündeme geliyor. Bu nedenle, konuşmalarımı yaptıktan ve Sayın Valimizin konuşmalarını dinledikten sonra, nikâh törenine katılmak üzere aranızdan ayrılacağım. Iğdır’ımızın kurtuluşunun 104. yıl dönümü kutlu, mutlu ve umutlu olsun diyorum.
Bizleri bugün, bu anlamlı gecede bir araya getiren kıymetli dernek başkanımıza ve yönetimine yürekten teşekkür ediyorum. Değerli dostlarım, hem Avcılar Belediye Başkanı olarak hem de bu memleketin bir ferdi ve bir genci olarak, vallahi billahi söylüyorum ki, ben Iğdırlılardan razıyım. Memleketimizin hangi derdi varsa, nereye adım atsak, mutlaka orada bir Iğdırlıyı görürüz.
Tabii ki, Iğdır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bereketli toprakları, insanları ve doğasıyla “Doğunun İncisi” olarak anılmıştır. Türkiye’nin doğuya açılan kapısı olan Iğdır’ımızı her zaman gönlümüzde hissediyoruz. Bu tür buluşmaları bu yüzden çok kıymetli buluyorum.
Bu vesileyle, bir kez daha Iğdır’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü kutluyorum. Tüm Iğdırlı dostlarımı yürekten selamlıyor, yolumuz açık olsun diyorum. Teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.
VALİ TURAN: SİZE AĞRI DAĞI’NDAN SELAM GETİRDİM
Iğdır Valisi Ercan Turan, Iğdırlıları şehirleri adına çok ümitlendiren bir konuşma yaptı. Turan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;
Evet, kıymetli Iğdırlı hemşerilerim, değerli Iğdır’ı seven dostlarım, burada Karslılar da var, Ardahanlılar da var, hatta fahri olarak Sivaslı hemşerimiz de bulunuyor. Hepinizi muhabbetle selamlıyorum. Sizlere Ağrı Dağı'nın eteklerinden, Aras Nehri'nin kenarlarından, yiğit insanlardan selam getirdim.
“IĞDIR TURAN KAPISIDIR”
Şimdi, Iğdır gerçekten çok şanslı bir şehir. Türkiye’de üç ülkeye sınır olan, eşsiz ve benzersiz bir yer. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emaneti... Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyor ki: Sınır kapısının olduğu 12 köyü kendi öz kaynaklarıyla alıyor ve buraya “Turan Kapısı” diyor. İşte ben de sizlere Turan Kapısı'nın muhafızı olarak sesleniyorum.
“IĞDIR; TARIM, TURİZM VE LOJİSTİK MERKEZİ OLUYOR”
Iğdır çok şanslı; lojistik merkezleri ve Zengezur Koridoru gibi büyük fırsatları var. Bu koridorun yapımına başlandı. İnşallah önümüzdeki dönemde lojistik yolların kilidi açılacak. Orta koridor açıldığında ne olacak? Türkmenistan ve Özbekistan malları hızlı bir şekilde Avrupa’ya taşınacak. Çin’de üretilen bir mal, 12 günde Hamburg limanlarına ulaşacak. Iğdır, lojistiğin merkezi hâline gelecek.
220.000 nüfusumuz var. Alican Sınır Kapısı’nın ve Balan Sınır Kapısı’nın açılma ihtimali gündemde. Bunlar görüşülüyor. Iğdır, sadece konumuyla değil, kaliteli insan kaynağıyla da çok şanslı. Değerli milletvekilimiz sayesinde birçok önemli yatırım yapıldı: lisanslı depolar, kağıt fabrikaları ve daha fazlası... Bakanlarımızdan yarısı Iğdır’a geldi; en son Turizm Bakanımızı ağırladık.
“GÜVENLİĞİ SAĞLADIK ŞİMDİ DE TURİZM HAMLEMİZİ YAPIYORUZ”
Tuz mağaralarımız var, ama ne yazık ki uzun zamandır bilinmiyordu. Bakanımızla birlikte burayı gezdik ve turizme kazandırmak için çalışmalara başladık. Tuzcalı hemşerilerimizle birlikte bölgeye küçük kütük evler yapıyoruz. Sağlık turizmini canlandıracağız. Üçkaya gibi müthiş bir turizm potansiyeline sahip yerlerimiz var. Ağrı Dağı’nın %65’i Iğdır’da ama bu potansiyel henüz tam anlamıyla değerlendirilememişti. Karakol noktaları oluşturarak güvenliği sağladık ve turizmi açmak için çalışıyoruz.
HERKESİ IĞDIR’A DAVET ETTİ
Şimdi, Iğdır’ın 104 yıl önceki kurtuluş mücadelesini kutluyoruz. O dönemde yaşanan zorlukları hepimiz biliyoruz. Ermeni mezalimine maruz kalan atalarımızın izleri hâlâ Aras Nehri’nin kenarındaki köylerde görülüyor. Allah zalimlere fırsat vermesin, bizleri güçlü kılsın.
Biz, Iğdır’ı seviyoruz ve sevdiğimiz için çalışmaya devam ediyoruz. Bu vesileyle buraya katılan, düşüncelerini paylaşan ve bu organizasyona emek veren dernek yönetimimize gönülden teşekkür ediyorum. Hepinizi Ağrı Dağı’na, tuz mağaralarına, kütük evlerimize ve turizm çalışmalarımızı görmeye davet ediyorum. Iğdır’a yatırım yapmaya davet ediyorum.
Hepinizi çok seviyorum. Sağ olun, var olun.
TANRIKULU: BEN KÜRDÜM, BEN AZERİ TÜRKÜYÜM!
TÜMKİAD Başkanı Nihat Tanrıkulu da geceye katılan isimlerdendi. Tanrıkulu şunları söyledi;
Zorluklar insanı zirveye taşır; zorluklar insanı Cumhurbaşkanlığı koltuğuna götürür, zorluklar insanı ülkeyi yönetmeye hazırlar. Birileri parasını kazanacak, birileri şovunu yapacak. Ama Allah şahidim olsun ki, bu toplumun içinde Sinan gibi, Ahmet gibi, Mehmet gibi, Ayşe ve Fatma gibi insanların geleceğini karartmaya çalışanlara Hazreti Ali’nin kılıcı ve Hazreti Ömer’in adaleti gibi karşı duracağım. Bu topluma kimsenin saygısızlık yapmasına ya da onu yok etmeye çalışmasına asla müsaade etmeyeceğim. Ben, Iğdır kimliğiyle iyi bir Kürdüm, iyi bir Türküm. Bu ülkede hepimiz biriz. İçeride birliğe ve kardeşliğe ihtiyacımız var. Iğdır kimliği bizim için çok önemli. Lütfen etnik kimlik üzerinden ayrımcılık yapmayın, birlik ve beraberliğimizi bozmayın.
AKMUGAN: O KAHRAMANLARIN TORUNLARI BURADA
Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Abdulhadi Akmugan da şöyle bir konuşma yaptı;
“Bugün burada tüm misafirlerimize, hukukçularımıza ve öğretmenlerimize şunu söylemek istiyorum: Sözlerimi çok uzatmayacağım. Hakikaten, biz bugün 104 yıl önce Iğdır’ı kurtaranların ruhunu, Söğüt ağaçlarının gölgesinde yaşanan o tarihi anıları burada hissettik. O kahramanların torunları bugün burada bizimle.
144 yıl önce Iğdır nasıl kurtarıldıysa, bundan sonra da nice yıllar, hatta 200 yıllar boyunca, ülkemizin kurtuluşunda ve geleceğinde Iğdır’ın önemli bir payı olacaktır. Bu anlamda Iğdır, her zaman bu ülkenin paydaşı ve gurur kaynağıdır.
Bu vesileyle, hepinizi, özellikle de hanımefendileri, sevgiyle, saygıyla ve hürmetle selamlıyorum. Hoş geldiniz, saygılar sunuyorum. Türkiye’miz bizim sığınağımız, anayurdumuz, cennet vatanımızdır. Birliğimizi ve beraberliğimizi Allah daim etsin. Kardeşliğimiz sonsuza kadar sürsün.
Iğdır’ın kurtuluşu kutlu olsun! Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.”