Her yıl 2 Nisan’ın Dünya Otizm Farkındalık Günü olduğunu hatırlatan Gelincik Kars Otizm Derneği, bugün dünyada her 59 çocuktan 1'inin otizm riski ile dünyaya geldiğini ve Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisinin erken tanı ile yoğun ve sürekli eğitim olduğunu açıkladı.
Gelincik Kars Otizm Derneğinin, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak ilimizde rehabilitasyon merkezin kurulması için, Kars Valisi Türker Öksüz tarafından 2 dönüm arsa tahsis edildiğini de hatırlatan derneğin yönetim kurulu üyeleri, Kars Valiliğinin izniyle düzenlenen kampanyaya desteğinizi beklediklerini bildirerek “Sıra bizde; bina yapımı için desteğe ihtiyaç var. Bir tuğla da biz koyalım. Hepimizin evde kaldığı, sınırlandığı bu günlerde otizmlilerin sınırlarını hep birlikte kaldıralım” dedi.
Destek için: Garanti Bankası Kars Şubesi İban Numarası: “TR91 0006 2000 3000 0006 2961 81”
VİZYONUMUZ
Kars Gelincik Otizm Derneğinin kurucu üyesi ve Saymanı Saner Çağrı Genç, derneğin bir farkındalık kurumu olduğuna dikkat çekerek, derneğin vizyonunu, misyonunu bağışçılarına anlattı.
Desteklerinden dolayı Kars Valisi Türker Öksüz ve Tohum Otizm Vakfı’na teşekkür eden Genç, derneğinin vizyonunun, Türkiye’de otizm spektrum bozukluğu olan çocukların erken tanılanması; tanı alan çocukların ve ailelerinin sağlık, eğitim, meslek edinimi, istihdam, bağımsız yaşam ve kaynaştırma gereksinimlerinin dünya standartlarında karşılanmasını sağlamak odluğunu söyledi. Ayrıca, kaynaştırmadaki diğer özel eğitim gerektiren çocukların ve gençlerin ilgili gereksinimlerinin karşılanmasın sağlanmasına da destek vermek olduğunu belirtti.
MİSYONUMUZ
Saner Çağrı Genç, derneğin misyonunun ise “Derneğimiz, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı olan çocuklar, gençler ve aileleri; ayrıca, kaynaştırma ortamlarında hizmet alan diğer özel eğitim gerektiren çocuklar, gençler ve aileleri için çalışacak. Otizmli bireylerin, çağdaş toplum koşullarında yaşamlarını sürdürebilmeleri için bilgi ve destek gereksinimlerinin karşılanması, eğitmen kadrolarının yetiştirilmesi, eğitim ve araştırma yapılmasının sağlanması, özel eğitim ve kaynaştırma alanlarında, ilişkili meslek dallarında kapasitenin artırılması ve eksik meslek elemanlarının Türkiye’ye kazandırılması yönünde çalışılması yapacak.
Savunu çalışmaları ile yasal düzenlemelerin ve politikaların iyileştirilmesine yönelik çalışmaların yapılmasını sağlar. Bilinçli bir kamuoyunun oluşturulması, amacına yönelik çalışmalarda diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile etkin iş birlikleri yapılmasını sağlar.
OSB konusunda tarama, ayrıntılı değerlendirme ve tanılama süreçlerinin dünya standartlarına getirilmesi ve ülke çapında yaygınlaştırılmasına destek verir. OSB olan çocukların erken yoğun özel eğitim almaları, en az kısıtlayıcı eğitim ortamından yaşamın tüm evrelerinde kaynaştırmaya kadar tüm gereksinimlerinin karşılanması için kapasite oluşturulmasını sağlar. OSB olan çocukların, gençlerin eğitiminde PCDI* programları uygulanarak model okul oluşturulması ve programların ülke genelinde yaygınlaştırılmasının sağlanmasına destek verir. OSB konusunda tarama, ayrıntılı değerlendirme ve tanılama süreçlerinin dünya standartlarına getirilmesi ve ülke çapında yaygınlaştırılmasına destek verir. OSB olan çocukların erken yoğun özel eğitim almaları, en az kısıtlayıcı eğitim ortamından yaşamın tüm evrelerinde kaynaştırmaya kadar tüm gereksinimlerinin karşılanması için kapasite oluşturulmasına destek verir. OSB olan çocukların, gençlerin eğitiminde PCDI programları uygulanarak model okul oluşturulması ve programların ülke genelinde yaygınlaştırılmasının sağlanmasına destek verir.”şeklinde ifadelerle aktardı.
Tacettin Durmuş |