BÖLGEMİZ:
CİLDİYE UZMANI DR. YEŞER GENÇ'LE CİLT LEKELERİ VE KRİYOTERAPİ

 GENÇ ‘’polikliniğimizde birçok cilt hastalığına kozmetik ürünler kullanmadan kalıcı tedaviler yapabiliyoruz. Buda insanları hem ekonomik açıdan hem de yaşam kalitesi açısından memnun etmektedir.’’ dedi. Uzmanımız bizlere kriyoterepi hakkında bilgi verdi.

 

Kriyoterapi (dondurma tedavisi) nedir?

 

Kriyoterapi; dondurma ya da soğuk tedavisi olarak da bilinir. Uygulanan bölgede dondurma işleminde kullanılacak gaz, prob denilen bir yapının içerisinden geçerek, probun ucunun aşırı soğumasına neden olur. Sonucunda uygulanan bölgede hastalıklı dokuları yok etmek için doku harabiyetine neden olarak etkisini gösterir. Dondurma işleminde kullanılan maddeler içerisinde en sık kullanılanı sıvı azottur. Hastanemizde de kriyoterapi amacıyla sıvı azot kullanılmaktadır.

 

Hangi hastalıklarda kullanılabilir?

 

· Siğiller

 

· Molluskum kontagiozum

 

· Güneş lekeleri

 

· Keloid

 

· Seboreik keratoz

 

· Aktinik keratoz

 

· Dermatofibrom

 

· Bazal hücreli karsinom

 

Tedavi sonrası bakım ve değerlendirme

 

Uygulanan bölgede birkaç saat sonra su toplaması gelişir. Bu şişlik genellikle şeffafken; bazen kanamaya bağlı olarak kırmızı veya mor renkte olabilir. Bu bulgular genellikle birkaç gün içerisinde gerilemektedir. Uygulama yapılan alanın günde 2-3 kez su ve sabunla yıkanması veya batikon gibi sıvılarla günlük pansuman yapılması yeterlidir. Oluşan kabuk kendiliğinden düşecektir. Yaranın üstündeki kabuğun altına çok yapışık olması durumunda, sonraları günde iki kez antibiyotikli merhem uygulanabilir. Kontrol için ortalama 2-3 hafta sonrasına randevu verilmektedir. İkinci bir uygulama için genellikle en az iki haftanın geçmesi beklenmelidir.

 

Kriyoterapinin avantajları nelerdir? Kriyoterapi sonrası siğillerde tekrar etme oranı daha düşüktür. Güneş lekelerinin tedavisinde iyi yanıtlar alınmaktadır. Bazı deri tümörlerinde cerrahi uygulamaya gerek kalmadan

 

(özellikle yaşlı hastalarda) tedaviye olanak sağlar. Hızlı ve uygulanması kolaydır. Ucuz ve güvenlidir. Anestezi gerektirmez. İşlem sonrası normal yaşantıda, spor aktivitelerinde ve çalışma hayatında kısıtlama gerektirmez. İşlem sonrası kanama riski son derece azdır. Kozmetik sonuçlar iyidir. Gebelerde kullanılabilir.

 

Özetle; etkili, pratik, uygulanması kolay, genellikle anesteziye ihtiyaç göstermeyen ekonomik bir yöntemdir. Bu özellikleriyle biz dermatologların günlük hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

 

Kriyoterapinin herhangi bir yan etkisi var mıdır?

 

Kriyoterapi sonrası uygulama bölgesinde zonklayıcı ağrı, şişlik, kanama ve sıvı toplanması gelişebilir.

 

Uygulama bölgesinde iyileşme tamamlandıktan sonra deride renk açılması veya koyulaşma meydana gelebilmektedir. Tedavi ne kadar sürer?

 

Tedavi sonucu için süre; lezyonun yerine, derinliğine ve büyüklüğüne göre değişir. Bu sebeple her hastada farklı tedavi süreleri gerekmektedir.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

Sefer Karakoyunlu'ya Kardeşliğin Madalyası!
İSTAD (İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği) Başkanı Sefer Karakoyunlu'ya "Azerbaycan...

Haberi Oku